Nenechte si ujít JEDINOU MEGA jarní slevu tohoto roku! Od 20. března do 20. dubna 2025 pro vás máme připravené neuvěřitelné slevy na Mesiho žížalí čaj. Tohle je jediná letošní šance, jak zakoupit naše produkty za bezkonkurenční ceny. Nenechte si tuto jedinečnou příležitost proklouznout mezi prsty!

Jahodník obecný

Květ jahodníku  Jahodník obecný  polarita žena  země

 

Jahodník, symbol plodnosti a hojnosti, byl od pradávna využíván v láskyplných rituálech, jeho sladké plody a léčivé listy přinášely štěstí a podporovaly plodnost. Sušené listy jahodníku, nošené jako talismany, ochraňovaly své nositele před zlými silami a přinášely jim klid a harmonii. Těhotné ženy si připravovaly koupele z jahodníkových listů, aby posílily své tělo a zajistily bezproblémový průběh porodu. Sladká chuť jahod byla spojována s radostí a láskou, proto se jahody často objevovaly v milostných nápojích a kouzlech. Jahodník, zasvěcený bohům plodnosti, byl považován za mocný symbol obnovy a vitality, jeho energie podporovala růst a rozvoj.

 

Návod na domácí jahodové víno                                                                                           jahodové víno ve sklaničce na stole v zahradě

Potřebné suroviny:

  • 2 kg zralých jahod
  • 2 kg cukru
  • 5 litrů vody
  • Kvasnice vinné nebo speciální kvasnice na ovoce
  • Kvasná nádoba s uzávěrem
  • Hadřík nebo gumička na utěsnění

Postup:

  1. Příprava jahod: Jahody omyjte, odstraňte stopky a rozmačkejte je. Můžete použít šťouchadlem nebo mixér.
  2. Příprava kvasné směsi: Do kvasné nádoby dejte rozmačkané jahody, cukr a vodu. Promíchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  3. Přidání kvasnic: Přidejte vinné kvasnice nebo speciální kvasnice na ovoce podle návodu na obalu.
  4. Kvašení: Nádobou zakryjte hadříkem nebo gumičkou, aby se do ní dostal kyslík, ale zároveň se do ní nedostaly žádné nečistoty. Nechte kvasit na teplém místě (ideálně 20-25 °C) po dobu 7-10 dní. Během kvašení směs občas promíchejte.
  5. Scedění: Po ukončení kvašení směs sceďte přes jemné sítko do čisté nádoby. Zbytky ovoce můžete vymačkat.
  6. Druhé kvašení: Nechte víno kvasit v nové nádobě po dobu dalších 2-4 týdnů. Během této doby můžete víno několikrát přelít, aby se odstranily usazeniny.
  7. Stáčení: Po ukončení druhého kvašení opatrně stáhněte víno z usazeniny do čistých lahví. Lahve dobře uzavřete a nechte víno zrát na chladném a tmavém místě po dobu nejméně 2 měsíců.