Nenechte si ujít JEDINOU MEGA jarní slevu tohoto roku! Od 20. března do 20. dubna 2025 pro vás máme připravené neuvěřitelné slevy na Mesiho žížalí čaj. Tohle je jediná letošní šance, jak zakoupit naše produkty za bezkonkurenční ceny. Nenechte si tuto jedinečnou příležitost proklouznout mezi prsty!

Jablečný štrůdl trochu jinak

Jablečný štrúdl – klasická pochoutka trochu jinak

Jablečný štrúdl je neodmyslitelně spojen s podzimním obdobím. Jeho vůně a chuť zahřejí u srdce a připomene nám babiččiny koláče.

Potřebujeme:

Buď koupené listové těsto nebo si těsto připravíme sami.

 

Pro těsto:

Část 1 

  • máslo 250 g
  • hladká mouka pšeničná  100 g

Část 2

  • hladká mouka 250 g
  • olej (řepkový nebo slunečnicový ) 2 lžíce
  • ocet 2 lžíce
  • žloutek 2 ks
  • voda (vlažná ) 6 lžic
  • špetka soli
 

  1. U listového těsta rozdělíme postup na 2 části –  1, tukovou  a 2, vodovou.
  2. Tuková část se skládá z másla a hladké pšeničné mouky. Máslo nechte změknout a v robotu ho zpracujte s moukou.
  3. Tuto část dejte do lednice vychladit na 1 hodinu.
  4. Nyní zpracujte vodovou část. Hladkou mouku, olej, ocet, žloutky, vodu a sůl dejte do robotu, zvolte nástavec typu hák a nechte cca 10 minut zpracovávat těsto, které pak dejte také do lednice na 1 hodinu chladit.
  5. Po hodině chlazení vyndejte tukovou část a mezi 2 archy pečicího papíru tukovou část rozválejte na čtverec.
  6. Poté rozválejte do obdélníku i vodovou část a vložte do ní tu tukovou. Zabalte ji všemi okrajovými stranami.
  7. Těsto přeložte jednou a podruhé a válečkem těsto rozválejte, aby se obě těsta propojila. Poté znovu přeložte. A rozválejte.
  8. Čím víckrát přeložíte a rozválíte, tím více těsto bude listovat – vrstvit. Ve chvíli, kdy však těsto začne být moc tučné – máslo bude měknout, těsto přeložte a dejte zachladit.
  9. Vždy cca na 1 hodinu. Já poté ještě po hodině znovu přeložím a poté znovu po další hodině.
  10. Poté nechte vychladit do druhého dne.

 

Pro náplň:

  • 1 kg bio jablek nejlépe z vlastní zahrádky cca 4 ks
  • 100 g rozinek
  • 50 g cukru
  • 1 vanilkový cukr nebo kousek vanilky
  • 2 lžičky skořice
  • 4 bílky z vajíčka
  • 2 žloutky z vajíčka
  • citronová kůra z 1/2 bio citronu

Postup:

  1. Náplň: Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubo , přidáme rozinky, 1/2 dávky cukr, skořici, vanilkový cukr nebo vanilku a citronovou kůru vše promícháme. Potom ze dvou bílků a 1/2 cukru vyšleháme sníh  který potom zlehka a krátce vmícháme do směsi jablek. 
  2. Složení: Těsto vyválíme na obdélník, posypeme strouhankou a rozprostřeme jablečnou náplň se sněhem. Od delší strany těsto opatrně srolujeme.
  3. Pečení: Plech vyložíme pečícím papírem, štrúdl na něj přeneseme a potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 - 200 °C dozlatova, asi tak 20-40 minut.  Občas znovu přetřeme žloutkem.

Tipy:

  • Náplň: Kromě rozinek můžeme do náplně přidat i nasekané ořechy nebo kousky sušených švestek a goji plodů. ( možno nechat nasáknout rumem )
  • Podávání: Štrúdl podáváme teplý, vlažný nebo studený posypaný moučkovým cukrem. Výborně chutná s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

 

 

dessert-jablečný štrůdl                                                                                                                                                                                                                     

  Dobrou chuť!